Давос: Време е да ја средиме крипто-куќата

16

Компаниите за криптовалути, од кои многумина излегоа на улиците на Давос оваа недела, дознаа дека ќе мора да ја „исчистат својата куќа“ пред да добијат целосно одобрение од „старата гарда“. Ова се случи на Светскиот економски форум.

„За жал, според мое мислење, иднината на криптовалутите изгледа регулирана“, рече Нела Ричардсон, виш потпретседател и главен економист во ADP, провајдер на софтвер за човечки ресурси. Таа верува дека централните банки ќе интервенираат за да обезбедат супервизија.

Општото мислење за време на форумот се вртеше околу потребата од регулација и транспарентност во ракувањето со криптовалутите за да се спречат злоупотреби како што се перење пари и прикривање на имотот.

По колапсот на пазарот на криптовалути, темата не можеше да биде надвор од фокусот на Давос.

„Сè уште сме во раните денови на криптовалутите во однос на инвестициските лекции“, изјави Линг Хаи, копретседавач на меѓународните пазари во Mastercard, за Reuters Global Markets Forum. „Ова мора да биде санкционирано и регулирано од централната банка и владата. Има финансиски последици. Вредноста мора да биде стабилна“.

Други веруваат дека пазарот ќе се саморегулира и ќе се самоизлекува. Индустријата ќе зајакне, а силните технологии и криптовалутите ќе преживеат.

„Имаше многу нестабилност, но реалноста е дека криптовалутата како феномен е тука и ќе остане“, рече Џастин Фогарти, управен директор и основач на фирмата за финансиски консултантски услуги Pivotas AG. „Она што се случи е дека нестабилноста на пазарот всушност извади многу шпекуланти и коцкари од пазарот“.

На форумот присуствуваше и градоначалникот на Мајами, Френсис Суарез, кој дојде до израз поради падот на MiamiCoin. Суарез рече дека работи со операторите за да ги решат проблемите.

„Сè уште ја земам платата во биткоини“, рече градоначалникот на панелот на СЕФ. „За евиденцијата, ќе забележам дека ова не е мојата единствена плата“.