Десет факти за парите што не сте ги знаеле

16

wallet-2292428_960_720

Фото:Pixabay

Ги користиме секој ден, ги заработуваме, ги трошиме, ги штедиме. Но, што знаеме за нив? Во продолжение прочитајте 12 интересни факти за парите.

Пред 1.400 години во Кина биле создаде првите хартиени пари

Секоја година се печатат повеќе пари за играта монопол, отколку вистински пари.

Ако Бил Гејтс троши еден милион долари секој ден, ќе му требаат 218 години да ги потроши сите негови пари.

Истражувањата покажале дека расправиите околу парите се први на листата како причина за развод.

Првите монети биле направени од 100% бакар. Денес, тие се 95% цинк.

Секоја монета чини повеќе да се произведе, отколку што вреди.

Парите најчесто се повалкани и имаат повеќе бактерии од тоалетот.

Американците секоја година трошат 117 милијарди долари на брза храна.

Само 8% од светското богатство се вистински физички пари.

Денес во светот се користат околу 170 различни валути.