Десетте најбогати луѓе од Блискиот Исток

47

Од принцови до трговци на мало, еве кои се најботагите луѓе од Блискиот Исток.

Неговото Височество Принц Алвалид

Prince-Alwaleed_1

Возраст: 57 години

Вредност: 21,30 милијарди долари

Тип на бизнис: Банкарство и финансии

Ранг во светот по богатство: 26

Потекло: Саудиска Арабија

Основач, извршен директор и 95% сопственик на Kingdom Holding Company

Мухамед Ал Џабер

Mohamed-Bin-Issa-Al-Jaber

Возраст: 53 години

Вредност: 12,75 милијарди долари

Тип на бизнис: Недвижности

Потекло: Саудиска Арабија

Ранг во светот по богатство: 33

Основач, претседател и извршен директор на MBI International

Лубна Сулиман Олајан

Lubna-Suliman-Olayan

Возраст: 57 години

Вредност: 11,90 милијарди долари

Тип на бизнис: Банкарство и финансии

Потекло: Саудиска Арабија

Главен извршен директор на Olayan Financing Company (OFC)

Исам Алзахид

CM*5485921

Вредност: 10,70 милијарди долари

Тип на бизнис: Градежништво и индустрија

Потекло: Саудиска Арабија

Претседател на компаниите од Alzahid Group

Мухамед Ал Амуди

gl-6

Возраст: 66 години

Вредност: 10,40 милиони долари

Тип на бизнис: Недвижности

Потекло: Саудиска Арабија

Ранг во светот по богатство: 63

Раководи со повеќе бизниси во нафтената индустрија, рударството, зејмоделството, со хотели, болници, финнасии и друго

Насер Ал Карафи и фамилијата

nasser_kharafi_10608_8460

Вредност: 8,74 милијарди долари

Тип на бизнис: Трговија на мало

Потекло: Кувајт

Фамилијата на Nasser Al-Kharafi раководи со M.A. Kharafi & Sons во Кувајт, главен дистрибутер за KFC, Wimpy, TGI Friday’s, Cadbury’s, Pizza Hut и Saint Cinnamon

Фамилијата Букхамсин

Emad-Jawad-Bukhamseen-1

Вредност: 7,25 милијарди долари

Тип на бизнис: Банкарство и финансии

Потекло: Кувајт

Ранг во светот по богатство: 25

Основач на Jawad Bukhamseen Commercial Corporation

Фамилијата на Бин Ладен

gty_osama_bin_laden_jef_111209_wg

Вредност: 7,20 милијарди долари

Тип на бизнис: Градежништво и Индустрија

Потекло: Саудиска Арабија

Ранг во светот по богатство: 5

Фамилијата Бугшан

 photo3 - 1

Вредност: 7,00 милијарди долари

Тип на бизнис: Градежништво и Индустрија

Потекло: Саудиска Арабија

Ранг во светот по богатство: 5

Оваа богата фамилија е вклучена во разни бизниси како автомобилизам, луксузна козметика и часовници, недвижности и електроника