Џо Бајден не е единствен: Зошто многу Американци работат во своите 80-ти години

77

Американскиот претседател Џо Бајден не е единствениот во Соединетите Американски Држави кој работи до своите 80-ти. Работат голем број Американци кои се во тие години, наречени и златни години.
Поранешниот американски претседател Доналд Трамп исто така има блиску 80 години, а има намера повторно да се кандидира за претседател. Анализата на Вашингтон пост, врз основа на податоците на Националното биро за статистика, покажа дека најголем број вработени лица на возраст над 80 години имало во 2019 година. Тогаш имало 734.000, додека во 1980 година имало 110.000.

Бројот на вработени кај лицата над 80 години малку се намалил по 2019 година, се наведува во анализата на американскиот деловен портал Business Insider. Учеството на оваа популација во вкупниот број на вработени до минатиот месец изнесуваше 5,16 отсто. Во цела минатата година тој изнесуваше 5,67 отсто, додека пред десет години беше 4,75 отсто. Во 1980 година тој удел бил 2,53 отсто.

Според податоците на Бостонскиот колеџ, просечната возраст на која мажите одат во пензија е 64 години, додека просечната возраст на која жените одат во пензија е 62 години. Сепак, просечната возраст на која и мажите и жените одат во пензија се зголемува од 1990-тите.

Зошто работат во „златните години“?

Меѓу причините зошто Американците подоцна и подоцна се пензионираат е желбата за цел, потребата за приход и фактот дека медицинскиот напредок овозможил добро да работат до 80-тите години. Според аналитичарот за политики за социјално осигурување Мери Џонсон, зошто да престанеме да работиме ако уживаме во тоа. Таа посочи дека има големи промени во начинот на размислување за пензионирање.

Таа истакна и дека развојот на медицината овозможил да се работи во „златните години“. Таа истакна дека тоа го одржува ментално стимулиран. Работењето на оваа возраст го нарече работна пензија.

„Некои од нас чувствуваат дека би ни било досадно без чувството за исполнетост и цел што ги имавме додека работевме“, додава Џонсон.

Раст на бројот на сиромашни

Резултатите од истражувањето се во прилог на она што Џонсон го изјави. Според истражувањето на Бостонскиот колеџ, подолготрајното работење е поврзано со помала смртност, помал ризик од депресија и дијабетес. Професорката по економија Кортни Коил нагласи дека работниците од оваа популација најверојатно спаѓаат во една од овие две групи – оние кои навистина уживаат во својата работа или оние кои не можат да си дозволат да не работат. Според Business Insider, многумина едноставно не можат да си дозволат да се пензионираат.

„Некои мора да работат затоа што им требаат пари, немаат доволно заштеда или ги потрошиле. Другите мора да продолжат да работат за да плаќаат скапи здравствени услуги за членовите на семејството, како што е брачниот другар со Алцхајмерова болест или возрасно дете со попреченост, брат или сестра со попреченост“, рече Џонсон.

Истражувањето на AARP покажа дека 42 отсто од оние над 50 години работат кога треба да се пензионираат или очекуваат дека ќе мора да работат од финансиски причини. За тоа сведочи стапката на сиромаштија во САД, која е значително повисока од пред десет години.

Податоците на Бирото за попис покажуваат дека стапката на сиромаштија кај луѓето помлади од 65 години во САД се зголеми на 8,9 отсто во 2020 година, а на 10,3 отсто една година подоцна. Таа стапка во 2021 година е за 8,7 отсто повисока отколку во 2011 година.

Се очекува дека демографските промени и стареењето на населението ќе значат континуирани предизвици за вработување, т.е. во понудата на работна сила. Ова не е случај само во САД, туку и во други земји.