Дигиталната економија на Југоисточна Азија ќе достигне 218 милијарди долари во 2023 година

23

Дигиталните економии во Југоисточна Азија треба да достигнат вкупна вредност на трансакциите од 218 милијарди долари оваа година, што ќе скокне за 11% на годишно ниво и покрај глобалните макроекономски спротивставени ветрови, откри новиот извештај на Google, Temasek и Bain & Company.
„Југоисточна Азија ги преброди глобалните макроекономски ветрови со поголема отпорност, во споредба со другите региони ширум светот…Довербата на потрошувачите почнува да се опоравува во втората половина на 2023 година, откако падна на пониски нивоа во првата половина на 2023 година“, се вели во извештајот. под името е-Економија More 2023 г.

Годишниот извештај ги анализираше петте главни сектори на дигиталната економија на Југоисточна Азија – е-трговија, патување, храна и транспорт, онлајн медиуми и дигитални финансиски услуги.

Извештајот, исто така, откри дека приходите во дигиталната економија на Југоисточна Азија се очекува да достигнат 100 милијарди долари оваа година, што ќе порасне 1,7 пати побрзо од вкупната вредност на трансакцијата во регионот.

Тоа е затоа што компаниите го префрлаат својот фокус од „раст по секоја цена“ на профитабилност во обид да изградат „здрави“ бизниси.

Извештајот опфати шест главни економии: Индонезија, Малезија, Филипини, Сингапур, Тајланд и Виетнам. Тој не се однесуваше на населението на Брунеи, Камбоџа, Лаос, Мјанмар, Источен Тимор и Папуа Нова Гвинеја.