Директорот на Seat: Не смееме да ја доведеме во прашање транзицијата кон електрични возила!

16

Марката Seat, која припаѓа на групацијата VW, а моментално во својата програма нема електричен автомобил. Сепак, за извршниот директор на компанијата Вејн Грифитс, ова не е причина да се доведува во прашање електричната мобилност , пишува ХАК ревија.

Неодамна се појавија знаци дека автомобилите со мотори со внатрешно согорување ќе се продаваат од 2035 година, најмногу поради притисокот од делови од автомобилската индустрија. Да потсетиме, Европската Унија ја одреди таа година како прва година од која повеќе нема да се продаваат бензински и дизел мотори. Грифитс, од друга страна, не може да го разбере ова со оглед на климатските промени и тврди дека нема смисла да се доведуваат во прашање поставените цели, ниту пак самата електромобилност. Шефот на Seat сака поширока поддршка за политиката на е-мобилност, на пример даночни олеснувања, како што постојат во Кина и САД.

Фото: Seat