Дојче банк очекува дополнителни трошоци за преструктуирање од 700 милиони евра

10

Најголемата германска приватна банка, Дојче банк, вели дека ќе има дополнителни трошоци за преструктуирање од околу 700 милиони евра, кои ќе бидат потребни за проширување на контролата и инвестирање во раст. Меѓутоа, силните приходи и робусниот систем за заеми ќе и дадат на банката повеќе простор за маневрирање.

Компанијата ќе пријави трошоци за ИТ инвестиции, технолошки вишок и промени во филијалата во текот на годината. Во исто време, заемодавачот очекува стабилни приходи и помали резерви за лоши заеми од очекуваното, рече главниот финансиски директор Џејмс фон Молтке, цитиран од Блумберг.

Приходите на одделот за инвестициско банкарство – важен фактор во преструктуирањето на банката – ќе се намалат во третиот квартал во споредба со претходната година за околу десет проценти, рече фон Молтке на виртуелна конференција организирана од Банката на Америка. Консензуалната прогноза на аналитичарите анкетирани од Блумберг во моментов покажува дека приходите од инвестициско банкарство се очекува да паднат за 19% во третиот квартал.

Дојче банк се приближува до последната фаза од четиригодишниот план за закрепнување, објавен во 2019 година од извршниот директор Кристијан Зевинг. Се соочи со бројни проблеми со трошоците, но постојано ја потврдува својата цел за профитабилност за следната година. Релито на светскиот пазар ќе ги зголеми приходите од тргување со хартии од вредност и консултации за договори, а обемот на лоши заеми поради пандемијата ќе остане низок.

Провизиите за заеми за целата година се очекува да изнесуваат 15 основни поени од обемот на заемот на Дојче банк, рече фон Молтке, прилагодувајќи ја прогнозата за 20 основни поени од крајот на јули.

Директорот за инвестициско банкарство Марк Федорчик минатата недела рече дека приходите од тргување со хартии од вредност се забрзаа во август и првите неколку недели од септември по побавниот почеток. Исто така, постои „стабилна активност“ во делови од финансиската единица и во консултации за трансакции и собирање капитал, рече тој. Федорчик, исто така, ја потврди претходната прогноза на компанијата дека вкупниот приход во нејзината поделба оваа година ќе изнесува околу 9,3 милијарди евра.