Дојче веле почна да користи вештачка интелигенција за телевизиски најави

15

Медиумскиот сервис Дојче веле почна да користи вештачка интелигенција во своите телевизиски програми.

Станува збор за експериментална фаза во која гласовите генерирани од вештачка интелигенција се користат за програмски најави или таканаречени „мостови“ кои се прикажуваат помеѓу две емисии.

Освен тоа, тие на своите социјални мрежи почнаа да објавуваат кратки видеа со анимирани водители, со што, според Дојче веле, на гледачите им е јасно дека се создадени од вештачка интелигенција.

Програмскиот директор Надја Шолц истакна дека не се планира вештачката интелигенција да го преземе управувањето со дневниците и другите информативни програми, но тие ќе го искористат за да им овозможат на своите новинари да се фокусираат на задачи како што се истражување и анализа.

Тие исто така ги тестираат способностите на вештачката интелигенција во креирање новинарски извештаи.

„Веќе неколку години работиме со вештачка интелигенција. Досега го користевме за автоматизирано преведување бидејќи заштедува многу време, но сметаме дека е време да го воведеме и во некои други сегменти“, рече Шолц.