Доларот зајакна четврта недела по ред

74

На глобалните валутни пазари доларот зајакна во однос на кошничката валути минатата недела четврта недела по ред, додека во однос на јенот накратко го тестираше клучното психолошко ниво од 145 јени, додека учесниците на пазарот одмеруваат како ФЕД ќе се позиционира на клучните каматни стапки во иднина.

Индексот на доларот, кој го следи движењето на САД во однос на другите шест најважни светски валути, порасна минатата недела за 0,83 отсто, на 102,85 поени. Истовремено, курсот на доларот во однос на европската валута ослабна за 0,66 отсто, па цената на еврото на крајот на неделата изнесуваше 1,0944 долари. Доларот поскапе и во однос на јапонскиот јен, за 2,2 отсто, на 144,96 јени.

Индексот на доларот закрепна за 2,9 отсто од средината на јули, кога падна на најниско ниво во последните 15 месеци. Оттогаш, податоците укажуваат на забавување на растот на инфлацијата, што ги зголеми очекувањата на пазарот дека ФЕД повеќе нема да ги зголемува каматните стапки од сегашниот опсег од 5,25 до 5,5 отсто.

Учесниците на пазарот сега ги проценуваат шансите ФЕД да не ги зголеми каматните стапки на следниот состанок во септември на највисоко ниво од 88,5 отсто, и покрај податоците од петокот дека инфлацијата на цените на производителите достигна 0,8 отсто во јули, забрзувајќи од јунските 0,2 отсто. Но, поголемата енигма е кога и за колку ќе почнат да ги намалуваат трошоците за задолжување.

„Сега очекуваме благо придвижување на американската економија, а не блага рецесија што претходно ја предвидовме. Едноставно, има помалку причина ФЕД да се движи брзо кон намалување на стапката во 2024 година, во услови на зголемен БДП и ниска невработеност“, рече економистот на Банката на Америка, Мајкл Гапен, во белешката до клиентите.

Пазарите се исто така претпазливи бидејќи Кина официјално влезе во дефлација минатата недела, известувајќи го првиот годишен пад на индексот на потрошувачките цени од февруари 2021 година и натамошен пад на цените на производителите 10-ти месец по ред. Така, Кина е прва во групата Г20 што пријави пад на потрошувачките цени на годишно ниво, имајќи предвид дека Јапонија последен пат забележа пад на потрошувачките цени во август 2021 година.

Зајакнувањето на курсот на доларот беше особено изразено во однос на јапонската валута, па курсот на доларот во петокот попладне накратко достигна 145,03 јени за долар, што е негово највисоко ниво од 30 јуни.