Доларот зајакна седма недела по ред

18

Доларот зајакна во однос на кошничката валути седма недела по ред, бидејќи инвеститорите проценуваат дека американскиот пазар на труд е сè уште силен и централната банка би можела дополнително да ги зголеми каматните стапки.
Индексот на доларот, кој ја следи вредноста на американскиот долар во однос на шесте најважни светски валути, порасна за 0,1 отсто на 104,23 поени.

Истовремено, доларот зајакна во однос на европската валута за 0,15 отсто, па цената на еврото се лизна на 1,0780 американски долари.

Но, доларот падна во однос на јапонскиот јен, со пад од 0,2 отсто на 146,15 јени (ЈПЈ).

На почетокот на неделата доларот беше под притисок бидејќи низа нови податоци укажуваа на забавување на растот на американската економија, што ги намали изгледите дека Федералните резерви (ФЕД) дополнително ќе ги зголеми каматните стапки.

Поради ова, индексот на доларот значително се лизна под вредноста од 104 поени.

Но, добивката на доларот во однос на кошницата валути седма недела по ред беше благодарение на значајниот раст на крајот на неделата, кога податоците покажаа дека американскиот пазар на труд остана посилен од очекуваното.

Имено, беше објавено дека во август бројот на вработени се зголемил за 187 илјади, додека аналитичарите во анкета на Ројтерс очекувале 170 илјади.

Истовремено, стапката на невработеност се зголемила од 3,5 на 3,8 отсто, додека просечната саатница на годишна основа е зголемена за 4,3 отсто.

Овие податоци го поддржаа девизниот курс на доларот бидејќи покажуваат дека економијата се уште е на солидна основа и најверојатно ќе избегне рецесија.