Доларот зајакна во однос на еврото

32

На девизните пазари и минатата недела порасна вредноста на доларот во однос на кошничката валути, вторпат по ред, додека инвеститорите ги анализираа одлуките и пораките од седниците на голем број големи централни банки. Индексот на доларот, кој ја покажува вредноста на САД во однос на шесте најважни светски валути, минатата недела порасна за 0,3 отсто, на 103,78 поени.

Истовремено, вредноста на доларот во однос на европската валута се зголеми за 0,7 отсто, па цената на еврото се лизна на 1,0810 долари. Доларот зајакна и во однос на јапонската валута, за 1,6 отсто, па неговиот курс достигна 151,40 јени.

Во фокусот на инвеститорите беа состаноците на голем број големи централни банки, а најмногу се следеа одлуките и пораките на челниците на монетарните власти на САД. Очекувано, тие ги оставија каматните стапки непроменети во опсег од 5,25 до 5,50 отсто.

Во исто време, тие ги потврдија претходните проценки дека оваа година би можеле трипати да ги намалат каматните стапки, и покрај растот на инфлацијата во САД во јануари и февруари. Претседателот на ФЕД Џером Пауел го потврди ова на прес-конференцијата.

Порастот на инфлацијата во првите два месеци „не ја промени целокупната слика, а тоа е дека инфлацијата, иако со пречки на патот, постепено се спушта кон целното ниво од 2 отсто“, истакна Пауел. Поради ова, пазарот на пари проценува дека ФЕД ќе ги намали каматните стапки трипати оваа година, за по 0,25 процентни поени, почнувајќи од јуни.

Во четвртокот, пак, инвеститорите беа изненадени од швајцарската централна банка, која неочекувано ги намали каматните стапки за 0,25 процентни поени на 1,5 отсто. Таа е првата голема централна банка која ги намали каматните стапки, по долгиот циклус на затегнување на монетарната политика, што на пазарот се гледа како прв сигнал дека борбата против инфлацијата во западните земји е речиси добиена.

Во Јапонија, од друга страна, централната банка ја заостри монетарната политика, укинувајќи ги негативните каматни стапки, по 17 години исклучително поддржувачка монетарна политика. И покрај ова, јапонскиот јен остро падна во однос на доларот, лебдејќи не далеку од најниските нивоа во последните децении. Затоа, инвеститорите стравуваат од интервенција на јапонските монетарни власти за да се запре падот на јенот.