„Донесовме тешка одлука“ – по LinkedIn и Yahoo и Airbnb се повлекува од Кина

42

Компанијата за изнајмување станови за одмор и туристички активности, Airbnb, денеска објави дека го затвора својот бизнис во Кина.

Сите огласи кои нудат сместување и одмор во континентална Кина ќе бидат отстранети на 30 јули, се вели во писмото од Airbnb објавено на официјалната „ВиЧет“ сметка на компанијата.

Во пораката упатена до кинеските корисници, Airbnb не ги наведе причините поради кои донела таква одлука.

Компанијата со седиште во Сан Франциско додаде дека кинеските клиенти ќе  можат да резервираат сместување и одмор во странство.

„Донесовме тешка одлука да ги пренасочиме нашите активности во Кина кон понудата за патување во странство и да ја суспендираме понудата на домови и одмори во Кина, почнувајќи од 30 јули 2022 година“, напиша Натан Блечарцик, ко-основачот на Airbnb. писмо.

Така, Aribnb им се придружи на многу западни интернет компании, како LinkedIn и Yahoo, кои се повлекоа од Кина, што го нагласува одвојувањето на интернет мрежата на втората по големина светска економија.

Речиси сите водечки западни интернет платформи, вклучително и Google на Alphabet и мета платформите на Facebook, престанаа да обезбедуваат услуги за крајните корисници во Кина, наведувајќи различни причини, од цензура до деловни тешкотии.

Фото: Facebook