Два трика што ќе ви го спасат последниот денар во џебот

629

Ако сте склони кон импулсивно купување, размислувањето за тоа кога пазарувате може да ви помогне да избегнете прекумерно трошење.

Една стратегија што може да ви помогне е да изберете одреден ден од неделата или месецот за пазарење.

Наместо да купите нешто веднаш, почекајте да биде “ваш ден“, како на пример вторник, или поставете го да биде последниот ден во месецот. Со чекање, вие си давате време да одлучите дали предметот навистина вреди за парите. Во меѓувреме, можеби ќе откриете дека навистина не ви треба или не го сакате.

Најлесно, обидете се да почекате најмалку 24 часа пред секое импулсивно купување за да ги искорените искушенијата.

Исто така е корисно да ги вклучите вашите долгорочни финансиски цели во месечниот буџет.

Дали планирате да се преселите во нов стан, да купите автомобил или да резервирате одмор?

Имајќи ги предвид вашите поголеми цели (или запишете ги), можете да одлучите да се откажете од помали набавки и наместо тоа да ги инвестирате тие пари во долгорочни заштеди или инвестиции.

Фото: Pixabay