easyJet стартува летови од Скопје

368

easyJet ќе влезе на македонскиот пазар претстојната зимска сезона со нискобуџетниот оператор за да воведе услуги помеѓу Женева и Скопје, пишува „exyuaviation“.

Летовите ќе почнат на 1 ноември и првично ќе се изведуваат двапати неделно, секој понеделник и петок, пред да се зголемат на три неделно од декември.

Авиокомпанијата не се соочува со директна конкуренција на рутата.

Ќе стане единствената буџетска авиокомпанија што ќе го опслужува скопскиот аеродром заедно со „Визер“ и „Пегасус ерлајнс“.

Извршниот директор на турскиот ТАВ, кој управува со двата аеродрома во Македонија, Сани Сенер, неодамна рече дека и покрај тоа што е упориште на „Виз ер“, има простор за други играчи во земјата.

„Скопје е веќе успешна база на „Визер“, но сметаме дека има значителна можност за други оператори“, рече Сенер.