Еден и два цента заминуваат во историјата

5

Европската комисија (ЕК) планира да ги укине монетите од еден и два центи, пренесуваат германските медиуми.

Се очекува ЕК да ја претстави програмата за работи што содржи предлог за укинување на најмалите монети што се користат.

Поголемиот дел од земјите во евро зоната уште од 2008 година ги заокружуваат цените на пет центи.

Фото: Pexels