Еден од најбогатите Европејци го остава своето богатство на работник

204

Веста дека милијардерот и наследник на познатиот моден бренд Хермес сака да посвои работник и да му остави сè што има е слична на лажни вести кои се појавуваат како плод на имагинација.
Сепак, иако невообичаена, сепак се очекува оваа одлука на францускиот милијардер.

Николас Пуех, осумдесет годишен Французин и наследник на брендот Хермес, решил своето богатство да го остави на еден од своите вработени, пренесува Блиц.

Имено, најголемиот поединечен акционер на познатата луксузна модна куќа, вредна 11,2 милијарди долари, нема ниту партнер, ниту деца, а неговиот марокански градинар (41) според сите сметки е најблиската личност до него.

Пуех, кој е потомок од петтата генерација на Тиери Хермес, основачот на луксузниот моден бренд, го смета својот градинар за „свое дете“ и сака да посвои возрасен маж. Веста за ова ја пренесоа светските медиуми, меѓу кои CNN, Guardian итн.

„Да се ​​посвои возрасен човек не е лесно, но е можно“, објасни Филип Канел, даночен адвокат од Лозана и додаде: „Според договорот за наследство, посвоеното дете треба да добие 50% од имотот, додека останатите 50% ќе одат во фондацијата. Договорот за наследување во Швајцарија е начин да го подмирите вашето наследство, не тестамент, туку договор што го потпишувате со други наследници“.

Мароканец кој првично работел како градинар за француски милијардер, подоцна станал негов помошник и на крајот управител на неговите резиденции. За разлика од својот работодавец, градинарот има сопруга која е од Шпанија и готви, како и две деца, кои на осумдесетгодишникот му се „како семејство“, се наведува.

Иако нема крвно сродство со четиричленото семејство, Пуех ги смета за негово потомство и одлучил да го започне процесот на посвојување во Вале, според информациите од женевскиот печат.

Процесот е во тек и откако ќе биде завршен, Мароканецот ќе стане легитимен син и наследник со пристап до најмалку половина од огромното богатство на Николас Пуех. Патем, иако сето ова звучи великодушно, тоа е во спротивност со претходното ветување на Пуех дека ќе ги донира парите на фондацијата од јавен интерес со седиште во Женева, која тој ја основал, пренесува Б92.

Неговото богатство се проценува на 9 до 10 милијарди швајцарски франци или меѓу 9,4 и 10,4 милијарди евра. Пуч живее во Швајцарија, наводно веќе презел одредени чекори за прераспределба на своето богатство и ангажирал адвокати кои ќе му помогнат во процесот.

Пуех е и еден од најбогатите луѓе во Швајцарија, кој живее во луксузна вила во Ла Фули, општина со 66 жители. Во меѓувреме, додека трае правната постапка, неговиот вработен веќе се збогатил со две вили, едната на брегот на Женевското езеро, а другата во Маракеш, и двете вредни најмалку 5 милиони долари.