Еден од најбогатите луѓе на светот на интервју за работа ги поставува овие две прашања

199

Ен Хајат е успешна деловна жена која води сопствена консултантска фирма која ги советува компаниите од познатата Силиконска долина… Но, за да го достигне статусот што го има денес, оваа дама помина низ многу подеми и падови, а меѓу другите работи, работела и за вториот најбогат човек во светот – Џеф Безос.

Пред средбата со Безос, Ен минала низ неколку исцрпувачки и напорни рунди на елиминација во Центарот за проценка, а дури на крајот разговарала со овој милијардер, кој тогаш беше на позицијата извршен директор.

„Безос го започна разговорот со ветување дека ќе ми постави две прашања и дека првото од нив ќе биде „забавна“ загатка.

„Сакам да го процениш бројот на прозорци во Сиетл“, ми рече, а потоа стана, зеде пенкало и рече дека ќе брои. Бев преплашена за момент. Потоа подзастанав да се смирам, потсетувајќи се да размислам што го мотивирало да ми постави такво прашање. Сака да види како функционира мојот ум, си реков. Тој сака да ме види како разложувам комплициран проблем на мали, податливи чекори. Можам да го направам тоа, си помислив“, се присети таа, а потоа откри како одговорила на ова комплицирано прашање.

Ана започнала со пресметката со заокружување на бројот на жители во Сиетл на околу еден милион, пресметувајќи дека секој од нив има куќа, превозно средство, канцеларија или училиште во кое посетува и сето тоа има прозорци. Таа ја засноваше својата вкупна проценка на просечниот број на прозорци по глава на жител.

„Ги разгледавме сите сценарија, аномалии и можни начини да ги објасниме исклучоците. Имав впечаток дека зборуваме за тоа со часови додека Безос ги пишуваше бројките на таблата и сигурна сум дека не беше потребно повеќе од 10 минути.Се сеќавам дека беше прилично емотивно кога ја напиша конечната оценка. Тој ја заокружи бројката и рече: „Ова изгледа прилично точно“, додаде таа.

Друго прашање што и го поставил бизнисменот е кои се нејзините цели во кариерата.

„Му одговорив дека Amazon е компанија полна со страсни и амбициозни луѓе и дека тоа ме мотивира. Му реков: „Сакам да бидам како нив и да научам што знаат“. Имаат знаења за области кои јас лично сакам да ги развивам, така што вредноста на тоа искуство е очигледна, иако може да се види пристапот од мојата цел да бидам таа што некого подучува“, се присети Хајат.