Еден од најголемите акционери на Credit Suisse го продаде целиот свој удел

15

Harris Associates, еден од главните акционери на Credit Suisse, го продаде својот удел во швајцарската банка во текот на изминатите неколку месеци, изјави во неделата Дејвид Херо, потпретседател и главен инвестициски директор на активистичкиот инвеститор од Чикаго.
Херо не ја откри причината за продажбата на уделот, но претходно изјави за Financial Times дека Харис го продал уделот откако го изгубил трпението со стратегијата на Credit Suisse да ги спречи тековните загуби и егзодусот на клиенти.
Harris Associates започна да ја намалува својата изложеност во октомври откако Credit Suisse собра 4 милијарди швајцарски франци (4,3 милијарди долари) од инвеститорите и беше соборен како главен инвеститор од Саудиската национална банка, изјави Херо за Financial Times, кој прв ја објави веста дека Harris Associates ги продал сите акции.

Во изјавата испратена по е-пошта до Ројтерс во неделата, Credit Suisse рече: „Ние сме пред предвиденото и имаме јасни стратешки цели“.

„Фокусирани сме на успешно извршување на нашиот план и напредок кон нашите цели за да се осигураме дека новиот Credit Suisse ќе испорача одржлива вредност за сите наши засегнати страни“.

Фото: facebook