Еден од основачите на Apple предупредува: „Може да се случи софтверот да го убие човекот“

160

Еден од ко-основачите на Apple, Стив Возниак, е познат по своите карактеристични настапи. Популарниот Воз нема влакна на јазикот, а често јасно и гласно кажува што мисли за одредени производи и технологии кои се појавуваат во светот.

Така, во разговор за Си-Ен-Ен ја допре моментално многу актуелната тема за вештачката интелигенција, но на малку уникатен начин. Имено, тој ја стави вештачката интелигенција во контекст на – автомобилите на Тесла.

Воз истакна дека желбата на Tesla да ги направи своите автомобили автономни, односно да им овозможи на корисниците да ја остават контролата на автомобилот додека возат, всушност ги прави истите тие автомобили неверојатно небезбедни за возење.

Ако сакате студијата за вештачка интелигенција да тргне наопаку и да се обиде да ве убие секогаш кога може, набавете Тесла, изјави Возниак за Си-Ен-Ен претходно оваа недела.

Тој објасни дека има реални ризици доколку дозволите Автопилот или вештачката интелигенција да ја преземат контролата над воланот на автомобилот.

Со оглед на тоа што Возниак купил Tesla Model S уште во 2013 година, како што самиот кажа, бидејќи Маск го уверил дека сам ќе го вози автомобилот низ целата земја до крајот на 2016 година, може да кажеме дека има право да се жали.

„Всушност верував во тие работи, а тоа не е ни блиску до реалноста“, рече Возниак, додавајќи дека не е исклучено софтверот да го убие возачот.

Ова е една од причините, вели Возниак, зошто треба да се воведат одредени регулативи за да се осигураме дека развојот на вештачката интелигенција не оди во погрешна насока. Тој потсети дека машините сами по себе не се зли и негативни, туку го прават само она што им го кажуваат луѓето. Иако регулативата нема да ги спречи оние кои сакаат да прават зло да го прават тоа, сепак може да постави одредена насока во која треба да се развива вештачката интелигенција.

Често се сеќавам на тие поедноставни времиња, пред сè на ова дигитално, и мислам дека оние кои ја започнаа дигиталната револуција треба да бидат убиени или барем принудени да живеат во тој дигитален свет, низ смеа изјави Возниак. Бидејќи тој е исто така еден од оние кои учествуваа во започнувањето на дигиталната револуција, не знаеме дали мислеше и на себе.

Фото: Facebook