ЕК: „Не се препорачува“ кршење на насоките за плаќање на руски гас

12

Не е „препорачливо“ компаниите да ги надминуваат насоките на Европската комисија за тоа како да вршат плаќања за рускиот гас без да ги прекршат санкциите на ЕУ против Москва, изјави денеска портпаролот на Комисијата.

„Им дадовме упатства на земјите-членки кои кажуваат што можат да направат“, рече портпаролот.

Она што може да го направи, вели тој, е да отвори банкарска сметка во валутата предвидена во договорот што го имаат со Газпром, да уплати средства на таа сметка во одредена валута и да даде изјава дека тоа значи дека ги исполниле своите договорни обврски.

„Ние веруваме дека ништо друго не се препорачува“, нагласи тој, пренесе Ројтерс.