Економисти предвидуваат: Како ќе изгледа светот во 2022 година?

132

Политичарите и економистите ширум светот веќе даваат предвидувања за блиската иднина. Прогнозата за 2022 година, објавена на веб-страницата на меѓународната компанија за истражување на глобалниот пазар Forester, вели: светот ќе продолжи да тоне во дигиталниот простор.

Предвидувањата на економистите и бизнисмените содржат информации дека 8 од 10 корисници на Интернет ќе учат, работат и трошат пари на Интернет во 2022 година.

Следната година, храбрите луѓе кои прифаќаат нови технологии и брзи промени во светот околу нив ќе се чувствуваат удобно.

Исто така, се предвидува дека околу 66 проценти од кампањите ќе се префрлат на онлајн бизнис. Половина од вработените ќе работат во канцеларија, а половина ќе работат на далечина.

Во блиска иднина треба да очекуваме и:

1. Зајакнување на видео надзорот на движењата на луѓето. Камерата ќе биде буквално насекаде. Ова ќе се направи за безбедност на луѓето и за ограничување на ширењето на опасните болести.

2. Зголемена контрола врз онлајн компаниите, особено оние кои шират информации.

3. До 2025 година, технологиите за проширена реалност ќе се појават во многу компании: ќе можеме да пробаме дигитални артикли за облека и да правиме идни купувања во 3D.

4. Личните податоци на луѓето ќе станат поотворени, што може да биде и корисно од гледна точка на транспарентност на информациите и опасно од гледна точка на недостаток на приватност.

5. Во филмовите нема да има актери, туку нивни дигитални колеги. Ова веќе се случува, но сè уште не е широко користено.

6. Во услужниот сектор ќе има околу 30 отсто роботи кои ќе почнат да работат во кафулиња, продавници, бензински пумпи, аптеки и курирски услуги.