Експерт открива: Најдобро е да земете кредит кога сакате, а не кога морате

81

Доколку сте решиле дека ви треба заем, препорачливо е да ги дознаете основните работи пред да одите во банка.

Душан Узелац, директор на порталот Каматица,  вели дека подигнувањето кредит е исто што и купувањето автомобил.

„Ако не ја знаете разликата помеѓу бензинот и дизелот, ќе ви го продадат она што е во интерес на продавачот. Сепак, нашите банки имаат поширока историја, нашиот однос кон нив. Ние сме деца на еден систем кога банките беа институции, а денес се како продавници. Во исто време, како деца кои поминале низ многу уредувања, не се грижиме многу за парите“, изјави Душан Узелац, пренесува  РТС.

Порано се земаа кредити намерно и спорадично, за да се решат поголеми работи.

„Денес имаме поинаква ситуација. Капитализмот дојде во форма на избор на она што можеме да го купиме. Статистиката покажува дека во текот на денот имате над 90 директни или индиректни повици за да купите или продадете нешто. Од тоа море на психолошки импулси, на крајот од денот сте само исцрпени и желни за некои од тие работи. Таа желба генерира потреба за пари, а во тој момент ја немате посакуваната сума. Тоа е моментот кога посегнувате по кредити. Тоа е механизмот“, вели Узелац.

Узелац вели дека најважно е граѓаните да знаат дека кредитот е „купен“.

„Се плаќа со ветување за враќање на рати. Проблеми се јавуваат најчесто по потпишување на договор за заем, бидејќи граѓаните не знаат што потпишале. Се шегувам, но има и вистини, кај нас религиозно се зема заслугата. Потпишете се и молете се да биде се во ред, бидејќи не разбирате што пишува на хартијата“, рече Узелац.

Тој уште еднаш потврдува дека креситот е износ кој се купува и треба да се плати, а тоа е ратата што граѓаните можат да си ја дозволат.

„Суштината на заемот треба да биде да го решите проблемот што го имате, а не да правите нов“, наведува Узелац.

Узелац смета дека најдобро е да се земе кредит кога граѓанинот сака, а не кога мора.

„Во вториот случај веќе е доцна. Немате многу избор и не можете да ја одбиете понудата што ви ја дава банката. Слободно прашајте го банкарот и што мислите дека не треба да прашувате. Треба да знаете дека склучувате договор со себе во банка, дека тие кредити ќе ги враќате во иднина. Затоа, заемот треба да се земе врз основа на лична пресметка“, вели Узелац.

„Имате три бројки за кои треба да се грижите. Колку чини да се започне играта со ова, има ли учество, кои се трошоците за обработка на кредитот, потоа колку чини месечно и колку чини на крајот на отплатата“, објасни Узелац.