Ел Салвадор купи уште 150 биткоини за време на падот

4

Претседателот на Ел Салвадор објави на Твитер дека земјата купила уште 150 биткоини и сега поседува вкупно 700.

„Само што купивме 150 нови монети! Ел Салвадор сега има 700 монети”, рече тој, додавајќи: „Тие никогаш не можат да ве победат ако ги купите за времена падовите. [Ова е] претседателски совет“.

Веста доаѓа неколку дена откако Судот за ревизори во Ел Салвадор, кој ги надгледува јавните ресурси, започна да ги истражува владините набавки на биткоин и битомати.

Судот за ревизија соопшти дека на 10 септември добил жалба од групата за човекови права и транспарентност во Ел Салвадор, наречена „Кристосал“.

Групата побара ревизија на процесите за овластување за купување на Биткоин (БТК), како и преглед на изградбата на штандовите, што се користат во битоматите, кои се инсталирани со јавни средства.

Истрагата доаѓа околу 2 недели откако Ел Салвадор го направи БТК законско средство за плаќање во позадина на јавни протести. Сега криптовалутата е официјална валута на земјата заедно со американскиот долар.