Енергетските проблеми во Европа влијаат врз производството на ѓубрива

10

Енергетската криза во Европа се прошири и на производството на земјоделски ѓубрива, и може да доведе до намалување на резервите на храна и зголемување на цените на храната.

Норвешкиот производител на ѓубрива Yara International ASA во петокот изјави дека рекордно високите цени на гасот им наштетуваат на нивниот бизнис и дека до следната недела нивниот капацитет за производство на амонијак во Европа ќе падне за околу 40 проценти.

Производител од САД, CF INdustries Holdings Inc. во средата рече дека затворил две фабрики во Велика Британија поради прекумерни сметки за енергија. Цените на ѓубривото пораснаа минатата година, откако земјоделците добија помош во форма на купување на прехранбени производи, а потоа продолжија да добиваат поддршка кога ураганот Ида ја опустоши Луизијана, срцето на индустријата за ѓубрива. Високите цени на овој производ, кој е исклучително важен за земјоделците, може дополнително да ја влоши инфлацијата на храната во време кога глобалната глад расте, пишува Блумберг.

Според статистичките податоци на Обединетите нации, цените на храната на глобално ниво се речиси највисоките во претходните десет години. Трошоците скокнаа минатата година, кога екстремните временски услови ги оштетија приносите, пандемијата го погоди синџирот на снабдување и цените на понудата се зголемија. Ова доведе до инфлациски ризици и за централните банки и за потрошувачите, особено во посиромашните земји зависни од увоз.

Споменатата Yara произведува речиси една третина од светската залиха на амонијак, која се користи во ѓубрива, но и во здравството, текстилната, козметичката и автомобилската индустрија. Компанијата има фабрики за производство на амонијак во Норвешка, Холандија, Германија, Италија, Белгија, Франција и Обединетото Кралство. Бидејќи цените во Европа тројно се зголемија оваа година поради глобалниот недостаток на гас, се стравува дека инфлацијата ќе биде долгорочна и дека ќе го спречи заздравувањето на пошироката индустрија по пандемијата. Индустриски гиганти, како што е BASF SE, исто така предупредуваат на ефектите од зголемувањето на цените на електричната енергија.