Ethereum поставува нов рекорд

96

Цената на Ethereum, втората најголема криптовалута по пазарна капитализација, се зголеми за повеќе од 5% во последните 24 часа, достигнувајќи нов врв за сите времиња.

Новиот „пик“ за ETH е 4.400 долари, според податоците од CoinMarketCap.

Во вторник, 26 октомври, ETH достигна близу 4.300 американски долари, пред да падне под 4.000 долари. Но, вчера, мрежата беше подложена на трета надградба за седум месеци, со што Ethereum 2.0 – побрза, побезбедна мрежа – е еден чекор поблиску до имплементација.

Цената на средството, исто така, имаше корист од надградбата на мрежата во август – „хард форк“ Лондон – која воведе механизам за дефлација. Наместо да плаќаат такси на „рударите“ кои моментално обработуваат трансакции на мрежата, корисниците сега плаќаат основна такса на мрежата – која веднаш се уништува.

По забавувањето на растот на мрежното снабдување, ЕТH се искачи од околу 2.400 долари до сегашните максимални вредности.

Во меѓувреме, трговците со Ethereum очекуваа дека средството ќе расте. Според Bybt, повеќе од 1,2 милијарди долари во ETH опции истекуваат во петок. Повеќе од половина од облозите за идната цена на средството (до крајниот рок на 29 октомври) се обложуваат дека ќе надмине 4.500 долари.

Ако тоа се случи, тоа ќе биде нов рекорд на средството.