ЕУ има „турбо“ план да се ослободи од Русија; „Турбо“ е и цената

56

Од почетокот на војната во Украина, Европската унија бара начин брзо да се ослободи од зависноста од енергетиката од Русија.

Европската комисија претстави план за тоа како би можело да изгледа. Едно е сигурно на прв поглед – ќе чини многу.

Комисијата процени дека мора да инвестира до 300 милијарди евра до 2030 година за да ја одбие руската енергија. Покрај елиминацијата на Русија како извор на енергија, планот е да се забрза транзицијата од фосилни горива кон обновливи извори на климатски неутрални извори.

„Итно треба да ја намалиме зависноста од Русија“, рече претседателката на Комисијата, Урсула фон дер Лајен, презентирајќи го нацрт-планот во Брисел. „За тоа ќе мобилизираме и до 300 милијарди евра.

Програмата треба да доведе до заштеди во потрошувачката на енергија, да го забрза излезот од фосилните горива и да ги поттикне инвестициите.

„Ова ќе го вклучи и нашиот европски „Зелен договор“ турбо“, додаде германскиот политичар. Една од крајните цели е ЕУ да може целосно да го запре увозот на руска енергија во текот на оваа деценија.

Тоа значи заштеда на потрошувачката од сегашните девет на 13 отсто до 2030 година и зголемување на учеството на обновливите извори во производството на енергија од 40 на 45 отсто.

Од законодавна страна, ЕУ треба да ја забрза процедурата за одобрување проекти за обновливи извори на енергија, да воведе задолжително поставување на покривни соларни панели на новите згради и да почне да увезува повеќе водород, гориво што не создава штетни гасови при согорување.

Во однос на инвестициите, ЕУ мора да ја развие електричната мрежа, но и гасоводите и нафтоводите, бидејќи постоечката мрежа главно води кон Русија. Само Унгарија треба да инвестира до две милијарди евра за да се одвои од рускиот гас.

Програмата ќе се финансира од заеми и буџетски исплати на членовите.

Многу од мерките во нацртот допрва треба да бидат одобрени од земјите на ЕУ и Европскиот парламент.