ЕУ размислува да дозволи руска банка да користи SWIFT

27

Европската унија го разгледува предлогот Руската земјоделска банка да основа подружница за повторно поврзување со глобалната финансиска мрежа (SWIFT), објави Фајненшл тајмс.
Бидејќи банката Rosselkhozbank  е под санкции, овој потег има за цел да го заштити Црноморскиот договор за жито што и овозможува на Украина да извезува храна на глобалните пазари.

Овој потег уследи откако Русија минатата недела рече дека не гледа причина да го продолжи договорот за жито по 17 јули, бидејќи Западот постапи на „безобразен“ начин на претходниот договор, иако ги увери сиромашните земји дека и рускиот извоз на жито ќе продолжи.

„Планот на Москва, предложен преку преговори со посредство на ОН, ќе и овозможи на единицата на банката да ги обработува плаќањата поврзани со извозот на жито“, објави Тајмс, цитирајќи неименувани извори.

На новата единица ќе и биде дозволено да го користи глобалниот систем SWIFT за финансиски трансакции, кој беше затворен за најголемите руски банки по инвазијата на Украина минатата година.

Одговарајќи на извештајот на Фајненшл тајмс, амбасадорката на украинското Министерство за надворешни работи, Олха Трофимцева, рече дека ЕУ сака „на некој начин да го олесни договорот за житото“.

„Од една страна, секоја можност за извоз на земјоделски производи е добра. Од друга страна, правењето отстапки на уценувачот значи да се охрабри да продолжи да уценува“, напиша таа на апликацијата за пораки Телеграм.

Како два од водечките светски земјоделски производители, Русија и Украина се главни играчи на пазарите за жито и маслодајни семиња. Русија е доминантна и на пазарот на вештачки ѓубрива.

Покрај обновувањето на пристапот до SWIFT, Русија бара и продолжување на снабдувањето со земјоделски машини и делови, како и укинување на ограничувањата за осигурување и реосигурување.