ЕУ се обидува да договори горна граница за цената на гасот

9

Земјите од ЕУ во вторник ќе се обидат да договорат горна граница за цената на гасот ширум ЕУ, по неколкумесечни разговори кои досега не успеаја да го надминат ќорсокакот меѓу владите кои не можат да се договорат дали мерката ќе ја ублажи енергетската криза во Европа.
Министрите за енергетика од 27 земји-членки се состануваат во Брисел за да се обидат да го одобрат ограничувањето на цените предложено од Европската комисија минатиот месец, последниот одговор на ЕУ на енергетската криза предизвикана од Русија, која го намали снабдувањето со гас во Европа оваа година, што доведе до нагли скокови на цените.

„Веројатно ниту една земја-членка не е задоволна со предлогот за кој разговараме“, рече еден висок дипломат на ЕУ, кој го опиша плафонот на цената на гасот како „еден од најкомплицираните и најтешките документи што можете да ги замислите“.

Земјите како Белгија, Полска и Италија велат дека ограничувањето е потребно за да се заштитат нивните економии од високите цени на енергијата, додека Германија, Холандија и Австрија стравуваат дека тоа би можело да го пренасочи многу потребниот гас подалеку од Европа.

Други дипломати на ЕУ рекоа дека не се сигурни дали ќе има договор во вторник.

Една опција може да биде разговорите да продолжат до состанокот на лидерите на ЕУ во четврток, а потоа министрите повторно да се обидат да го одобрат ограничувањето на цената следната недела.

„Се движиме во вистинската насока, но сè уште не сме таму“, рече друг висок дипломат на ЕУ.

Минатиот месец Европската комисија предложи воспоставување на корективен пазарен механизам, кој би се активирал кога цената на Холандската берза за гас (TTF) е над 275 евра за мегават час за две недели и за 58 евра повисока од референтната цена на ЛНГ за десет последователни дена во текот на две недели.

Сепак, мнозинството земји-членки остро го критикуваа предлогот, сметајќи дека горната граница на цената на гасот е поставена превисока, значително над сегашните цени на гасот, кои и онака се значително повисоки од вообичаеното.