ЕУ замрзна 23 милијарди евра средства на централната банка на Русија

25

Земјите од Европската унија успеаја да замрзнат средства на Централната банка на Русија во вредност од околу 23 милијарди евра.

Ова го изјави европскиот комесар за правда Дидие Рејндерс, цитиран од Ројтерс.

Според него, ова е „незначителна бројка во споредба со оние над 100 милијарди долари замрзнати од САД“.

Од почетокот на март, САД, Велика Британија и Јапонија, исто така, воведоа санкции против централната банка на Русија со замрзнување на нејзините резерви во нивните национални валути.

Што се однесува до акцијата на ЕУ, тие предвидуваат забрана за трансакции поврзани со управувањето со резервите на Руската централна банка и нејзините средства, вклучително и трансакции со кое било правно лице, организација или тело што дејствува во име или во име на Руската централна банка банка.

Американскиот секретар за трговија, Џина Рејмондо на Светскиот економски форум во Давос, Швајцарија, изјави дека „на Русија мора засекогаш да и се одземат придобивките од нејзиното учество во светската економија“.

Додаде дека е премногу рано да се разговара за каква било можност за нормализирање на односите меѓу Москва и Вашингтон.

Кина пак смета дека блокирањето на рускиот државен имот од Вашингтон е „смртна казна“ за американскиот финансиски систем. Ова го објави кинеското издание на „Глобал тајмс“.