Еве кои земји ќе бидат магнет за привлекување богатство – една е од соседството

820

Обединетите Арапски Емирати ќе бидат водечки магнет за богатство во светот трета година по ред, според новото истражување на Извештајот за миграција на приватното богатство на Henley & Partners.

Се очекува дека малата заливска држава до крајот на 2024 година ќе забележи нето прилив од 6.700 милионери од целиот свет без преседан, според извештајот објавен на 18 јуни.

Второ, но далеку зад ОАЕ, се Соединетите Американски Држави, со очекуван прилив од 3.800 милионери до крајот на годината.

Во 2024 година се очекува да се преселат рекордни 128.000 милионери, или поединци со висока нето вредност со ликвидно инвестициско богатство од 1 милион долари или повеќе, се вели во извештајот.

Оваа голема миграција на милионери  сигнализира длабока промена во глобалниот пејзаж и тектонските плочи на богатство и моќ.

Тој број го надминува претходниот рекорд од 120.000 милионери поставен минатата година, според Хенли, додавајќи дека 2024 година „се обликува да биде пресвртна точка во глобалната миграција на богатството“, според CNBC.

Податоците за извештајот ги обезбеди глобалната разузнавачка компанија за богатство New World Wealth и вклучува увид во приливите и одливите на милионерите и нивните модели на миграција на глобално ниво.

Еве ги првите 10 земји кои очекуваат најголем нето прилив на милионери во 2024 година, според Henley & Partners:

Обединети Арапски Емирати: +6.700
Соединетите Американски Држави: +3.800
Сингапур: +3.500
Канада: +3.200
Австралија: +2.500
Италија: +2.200
Швајцарија: +1.500
Грција: +1.200
Португалија: +800
Јапонија: +400