Евергранде пред банкрот

87

Кинеската компанија за недвижности Евергранде е на само неколку дена до банкрот, а тоа е закана за целиот гигантски сектор, цените на куќите и кинеската економија, како и глобалните финансиски пазари. Евергранде, кој должи 305 милијарди долари, има рок до сабота да плати 83,5 милиони долари камата за обврзници.

Се чини дека зачувувањето на втората по големина кинеска компанија за недвижности е во мирување, па изгледа дека банкротот е најреалната опција. Евергранде веќе го искористи грејс -периодот од 30 дена, откако го пропушти рокот за плаќање камата во септември, потсетува Гардијан. Оттогаш, тој пропушти други обврски од уште 193,3 милиони долари.

Приватната компанија Евергранде, основана во средината на 90-тите години, се обидува да исплати дел од своите заеми со продажба на средства, а приоритет се очекува да имаат кинеските кредитори. Акциите на компанијата загубија околу 80 проценти од вредноста на берзата во Хонг Конг, а нивното тргување беше прекинато на 4 октомври, во очекување на решение за неликвидност.

Постојат знаци дека процесот на спасување на Евергранде не се одвивал според планот, со што се зголемила можноста Пекинг да го пушти овој гигант „низ вода“, и дека повеќето негови работни места и обврски ќе бидат преземени од државните компании. Обидот да се продадат 51 отсто од имотот на Евергранде на друга кинеска компанија за 2,6 милијарди долари беше запрен поради одбивањето на провинциските власти во Гуангдонг.