Европа гради повеќе терминали за ЛНГ отколку што ѝ треба

41

Европа е во опасност да ги надмине своите цели и да создаде повеќе капацитети за увоз и складирање отколку што ќе и треба со избрзаната изградба на терминали за течен природен гас (LNG), според американскиот институт за енергетска економија и финансиска анализа (IEEFA).

Од почетокот на 2022 година, кога започнаа проблемите со испораката на руски гас поради војната во Украина, Европа пушти во употреба шест нови терминали за ЛНГ, покрај постојните, а завршена е и една пловечка единица за регасификација на ЛНГ (ФСРУ) иако сè уште не е во функција, соопшти Институтот, пренесува Бета.

Повеќето од новите терминали се наоѓаат во Холандија, Германија, Финска и Италија. Во Шпанија, покрај постојните, повторно беше пуштен во употреба и еден терминал кој беше изграден во 2013 година, но неговата употреба набрзо беше замрзната.

Терминали за регасификација на течен гас има и во Полска, Португалија, Хрватска и други земји од ЕУ, како и во Турција и Велика Британија. Во октомври годинава започнаа подготовките за изградба на нов терминал во Франција. Во исто време, увозот на ЛНГ во Европа стагнира, а потрошувачката на гас се намалува.

Терминалите за уште 106 милијарди кубни метри се во фаза на планирање, така што до 2030 година капацитетот за испорака, регасификација и дистрибуција на цистерни со ЛНГ ќе достигне 406 милијарди кубни метри, што би било зголемување за 143 милијарди во однос на 2021 година.

Во исто време, се проценува дека потрошувачката ќе се намали за 400 милијарди кубни метри поради мерките за штедење, покажува анализата на ОЕЕФА. Според анализата на Институтот, потрошувачката во 2030 година нема да изнесува повеќе од 150 милијарди кубни метри. Тоа значи дека Европа ќе има вишок капацитет за дури 256 милијарди кубни метри.

Искористеноста на постојните терминали за ЛНГ од јануари до септември 2023 година беше во просек 58 отсто, што го наметнува прашањето дали Европа треба да продолжи да гради такви складишта до 2030 година.

„Падот на потрошувачката го предизвикува наративот дека на Европа и треба повеќе инфраструктура за ЛНГ за да постигне енергетска безбедност“. Бројките велат дека не е“, вели аналитичарката на ИЕЕФА, Ана Марија Јалер Макаревиќ.

Експертите на ИЕЕФА посочуваат дека членките на Европската унија, Велика Британија и Турција од јануари до септември 2023 година увезле 62 отсто повеќе гас со вкупно 125 милијарди кубни метри отколку во истиот период во 2021 година.

Но, во тој период од оваа година, во однос на 2022 година, зголемувањето изнесува само четири проценти.

Дополнително, ЕУ речиси целосно ги наполни сите свои магацини многу пред истекот на рокот со сумите планирани за претстојната зимска сезона.

Во периодот од јануари до јули годинава, ЕУ потрошила 41 милијарда евра за увоз на течен гас, а најголеми корисници биле САД (17,2 милијарди), Русија (5,5 милијарди) и Катар (5,4 милијарди).