Европа “трепери“ од новиот германски министер за финансии

197

Најголемите германски соседи со мешавина на надеж и страв го следат формирањето на новата влада во земјата во услови на стравувања дека човекот кој најверојатно ќе биде следниот министер за финансии би можел да го врати континентот назад кон старите конфликти во еврозоната, пишува Гардијан.

Се очекува Социјалдемократската партија (СПД), Германските Зелени и Слободната демократска партија (ФДП) да се придвижат напред кон договор за поделба на власта, при што формалните преговори за коалиција најверојатно ќе започнат оваа недела.

Следниот германски канцелар според таков договор, министерот за финансии на социјалдемократите во заминување, Олаф Шолц, беше популарна фигура во владите на Париз и Рим, откако ја напушти политиката на штедење на неговата земја за време на пандемијата. „Шолц не е идеолог, тој е прагматичар, како што се гледа во преговорите за заеднички долг во планот за закрепнување“, рече Стефани Јон-Кортин, француски европратеник и сојузник на Емануел Макрон.

Но, либералниот политичар, од кого се очекува да го преземе министерството за финансии на Шолц, прави “половина Европа да трепери“, пишува германскиот магазин Фокус.

Пред четири години, Кристијан Линднер, лидерот на ФДП, повика Грција да биде привремено исфрлена од еврозоната и ги отфрли економските планови на Макрон како претворање на ЕУ во „систем по советски стил“.

Во зимата 2015-2016 година, презирното мислење на 42-годишникот за најголемите соседи во Германија предизвика помал дипломатски инцидент на вечерата на која присуствуваше како почесен гостин во Берлин. Според еден од другите присутни посетители, Линднер рекол: „Не можеме да ги користиме штедните сметки на германските работници за да ги зачуваме заштедите на Италијанците“.

Франција и Италија велат дека е време да се смени Пактот за стабилност и раст, кој поставува строги ограничувања за државните заеми. Овие фискални правила, според кои буџетскиот дефицит не треба да надминува 3% од БДП, беа суспендирани на почетокот на пандемијата до крајот на 2022 година.

ФДП се позиционира во поддршка на осумте скандинавски земји, вклучувајќи ги Австрија, Данска и Холандија, кои би сакале правилата да бидат вратени по завршувањето на пандемијата. Во својот манифест, партијата ја отфрли идејата за воведување дополнителни даноци од ЕУ како „некомпатибилни со европските договори“.

Сепак, не е јасно дали ФДП ќе биде толку цврста во владата колку што е во опозиција.

Додека нејзините европратеници се во иста група во Европскиот парламент како и на Макрон, ФДП има силен германски вкус: про-бизнис и против-даноци, но генерално критички настроени кон либертаријанизмот од американски стил, социјално либерални, но алергични на кензијанските владини трошоци.

Кога Слободните демократи последен пат беа во коалиција со социјалдемократите од 1969 до 1982 година, тие ја дефинираа својата улога како фискални надзори на владата.

„Внимателно следење на државниот долг и инфлацијата е во ДНК на ФДП и на сите претходни германски либерални партии“, рече Карл-Хајнц Паке, претседател на Фондацијата за слобода Фридрих Науман, која е поврзана со ФДП.

Но, за време на неговиот последен мандат во владата, ФДП, како помлад партнер на конзервативците на Меркел, беше тешко да открие дека нефлексибилниот став за европските економски работи, исто така, може да наштети. На крајот од мандатот обележан со расправии во парламентот за кризата во еврозоната, нејзината поддршка падна за речиси 10 процентни поени и партијата го напушти парламентот.

„Двете главни причини зошто ФДП страдаше толку многу откако се приклучи на владата во 2009-2013 година беше тоа што партијата не спроведе никаква даночна реформа и започна да се бори со неизбежните финансиски средства потребни за справување со кризата во еврозоната“, рече Паке.

„Оттогаш, либертаријанското малцинство во партијата е одбиено “. Под водство на Линднер, кој ја презеде функцијата лидер на партијата три месеци по поразот во 2013 година, Паке рече дека ФДП стана „посеопфатна и прагматична“.

Резултатот на слободните демократи на изборите минатиот месец беше солиден – 11,5% од гласовите, мало подобрување од 2017 година – но едвај триумф; од друга страна, многу нивни поддржувачи се млади Германци кои гласаат за прв пат. И додека младите поддржувачи на ФДП се, исто така, загрижени за меѓугенерацискиот долг, тие не мора да се чувствуваат приврзани кон конкретните фискални фетиши на кои партијата се држеше во минатото.

„Гледаме дека младите Германци бараат долгорочна отпорност од политиката“, рече Паке.
„Но, не сите од нив ја дефинираат одржливоста на чисто еколошки начин како Зелените, но и пошироко, во технолошка, социјална и економска смисла. И овие млади гласачи се привлечени кон нашата филозофија “.

ФДП можеби ја изјави својата намера да ги врати фискалните правила на ЕУ на нивните граници пред пандемијата, но дури и водечките гласови од моќните германски деловни тела и економски институти неодамна почнаа да зборуваат поинаку.

„Претстојната германска влада се формира во контекст на брзо менување на политичката дебата“, рече Кристијан Одендал, главен економист во Центарот за европски реформи. „Негативните каматни стапки ги намалија стравувањата од германскиот долг. Што е најважно, следната влада ќе биде обврзана со закон да ги исполни специфичните климатски цели“.

„Сегашното ветување на ФДП е дека овие цели може да се постигнат со меѓусекторска програма за ограничување и трговија. Она што тие се уште не го кажуваат е дека таквиот пристап неизбежно ќе доведе до повисоки цени на јаглеродот, што тие исто така не го сакаат. Нешто ќе мора да се промени“.

Одендал рече дека очекува износот на неопходните домашни инвестиции утврдени од следната германска влада да постави репер за остатокот од Европа.

„Очекувањата да дејствуваат како баратели на консензус во Европа го оптоваруваат секој германски министер за финансии, без разлика на која партија припаѓа. Можеби ќе откриеме дека Министерството за финансии ќе го обликува Кристијан Линднер повеќе отколку што тој ќе ја обликува канцеларијата“.