Европа воведува нови давачки за автомобилите на дизел и бензин

136

Не е тајна дека европските министерства за животна средина работат на воведување дополнителни давачки за сопствениците на возила со мотори со внатрешно согорување. Граѓаните на Европската унија од следната година ќе се соочат со дополнителен данок при регистрација на возило, а од 2026 година со нов данок на сопственост на возила.

Иако деновиве читаме за неподготвеноста на производителите на автомобили на тема електрификација, поради падот на нивната популарност и најавата за натамошна посветеност на развојот и производството на мотори со внатрешно согорување по 2030 година, евидентно е дека Европа ќе, од една страна, во иднина ги оптоваруваат сопствениците на возила со емисии на CO2.

Европа едноставно ја наметна целта за стабилно и зголемено користење на еколошки транспорт и сега е тешко да се каже „не“ на тој процес. Резултатот од оваа амбициозна цел е стапување во сила на законски акт со кој се воведува такса за регистрација на возила и дополнителен данок на сопственост за возилата што испуштаат CO2, врз основа на принципот „загадувачот плаќа“.

Иако дискусиите во европските земји на оваа тема се актуелни, сè уште е рано да се зборува за детали. Но, евидентно е дека Европејците ќе се соочат со нова давачка, иако министрите на европските земји се залагаат за решенија кои се најнеутрални за граѓаните од финансиски аспект.

Сепак, она што може да се прочита во порелевантните европски медиуми, се предвидува дека дополнителниот данок, кој ќе се плаќа при регистрација на возилото, ќе стапи на сила во првиот квартал на 2025 година, а дополнителниот данок на сопственост една година подоцна, пренесува Банкар.ме.

Фото: Pexels