Европска експанзија на кулите на Vodafone, бидејќи 5G ја зголемува побарувачката

7

Мрежата на мобилни кули објави дека го зголемила своето портфолио на приближно 82.000 објекти во третиот квартал.

Vantage Towers, дел од Vodafone Group, извести дека нивното портфолио се проширило на околу 82.000 микро локации и дека се присутни на десет европски пазари.

Проширувањето е дел од европското воведување на 5G на компанијата, бидејќи мобилните оператори имаат за цел да ги развиваат своите мрежи.

Vantage очекува да додаде уште 100 локации во своето портфолио до крајот на март, со што вкупниот број за годината би се зголемил на 550.

Ова се случува во момент кога бизнисот се стекна со 50% од уделот во британската компанија за кули, Cornerstone.

“Можноста за раст во Европа е значителна, бидејќи воведувањето на 5G се забрзува, а мобилните оператори сакаат да ги прошират своите мрежи за да управуваат со сè поголемиот сообраќај на податоци. Многу сум задоволен од комерцијалниот моментум што го градиме во Vantage Towers“, истакна извршниот директор на компанијата Vantage Towers, Вивек Бадринат.

Фото: Pixabay