Европските банкарски акции го забележаа најлошиот пад за една година

22

Најголем пад за една година забележаа акциите на европските банки во понеделникот.
Инвеститорите ги продадоа акциите на европските банки во понеделникот трет ден по ред, и покрај драматичните потези на владите на САД и Велика Британија во текот на викендот за зајакнување на довербата во финансискиот систем по колапсот на Silicon Valley Bank во петокот.

Индексот на европскиот репер Stoxx Europe 600 Banks, кој следи 42 големи банки во ЕУ и Обединетото Кралство, беше намален за 5,6% до средината на попладневните часови – забележувајќи го својот најголем пад од март минатата година. Поширокиот индекс Stoxx Europe 600 падна за 2,1%, додека банкарскиот FTSE 100 (UKX) падна за 2,2%.

Акциите на швајцарската банка Credit Suisse (AMJL) паднаа за 12% на ново рекордно ниско ниво, пред да закрепнат. Акциите на HSBC (FTRXX) паднаа за 3,8%, Barclays (ATMP) 5,7%, Deutsche Bank (DB) 4,3% и италијанската Unicredit (UNCFF) 7,5%.

Падот ги засили стравувањата дека вториот по големина колапс на американското банкарство во историјата може да биде проследен со натамошен пад на послабите банки. Ова е и покрај интервенциите на официјални лица од двете страни на Атлантикот за да се запре паниката и релативно ограничената изложеност меѓу европските банки кон SVB и нејзините клиенти.

„Инвеститорите сè уште се оптеретуваат од настаните во изминатите неколку дена“, изјави за Си-Ен-Ен Сузана Стритер, шеф на пари и пазари на инвестициската платформа Харгривс Лансдаун.