Европските берзански индекси во пораст по празниците

9

Европските берзи денеска се вратија во вообичаена работа по одбележувањето на Велигденските празници во поголемиот дел од западниот свет.

Европските берзански индекси се во пораст, а во исто време е забележан натамошен скок на цените на златото и нафтата.

Индексот DAX на Франкфуртската берза денеска во 9:30 часот порасна на 18.505,35 поени, лондонски FTSE 100 на 7.999,86 поени, француски CAC 40 на 8.211,39 поени, а московски MOEX на 3.369,79 поени.