Европските берзи годинава пораснаа во просек за 12 отсто

20

Последниве денови на берзите се тргуваше мирно, откако цените на акциите силно пораснаа од почетокот на годината.

Индексот STOXX 600 порасна за повеќе од 12 проценти оваа година и се движи близу највисокото ниво во последните 23 месеци.

Германскиот DAX во исто време порасна за речиси 20 отсто и покрај независната состојба во економијата.

Францускиот CAC, пак, порасна за повеќе од 16 отсто, а британскиот FTSE за околу 3,6 отсто.

На последниот трговски ден од годинава и на азиските берзи се тргуваше внимателно. MSCI индексот на азиско-пацифичките акции, без јапонските акции, околу 9 часот и 30 минути беше речиси непроменет во однос на вчерашниот ден.

Од почетокот на годината забележа раст од околу 5 отсто, па ќе го забележи првиот раст по две години пад.