Европските берзи пораснаа на почетокот на новата година

12

Цените на акциите пораснаа на европските берзи во понеделник наутро, на првиот работен ден од новата година, најмногу во технолошкиот и енергетскиот сектор.
Индексот STOXX 600 на водечките европски акции порасна за 0,5 отсто во 9:30 часот, откако минатата година загуби речиси 13 отсто, што беше негова најголема загуба од 2018 година.

Утринава франкфуртски DAX зајакна за 0,61 отсто, на 14.008 поени, а париски CAC за 0,88 отсто, на 6.530 поени.

Индексот на раст најмногу се должи на растот на цените на акциите во енергетскиот сектор, во просек за 0,8 отсто и технолошкиот сектор.

Така, европските берзи ја започнаа новата година со раст, откако минатата година нагло паднаа поради агресивното зголемување на каматните стапки од страна на централните банки со цел да се потисне инфлацијата, што ќе го забави растот на економиите, а во некои случаи веројатно ќе предизвика рецесија.