Европските берзи пораснаа трет ден по ред

56

Цените на акциите пораснаа на европските берзи во средата наутро, трет ден по ред, бидејќи инвеститорите беа охрабрени од податоците за намалувањето на инфлациските притисоци во Франција.
Индексот STOXX 600 на водечките европски акции во 9:30 часот порасна за 0,5 отсто, добивајќи сила трет ден по ред.

Лондонскиот FTSE индекс утринава се зголеми за 0,04 отсто, на 7.557 поени, додека франкфуртски DAX зајакна за 0,98 отсто, на 14.320 поени, а париски CAC зајакна за 0,97 отсто, на 6.688 поени.

На пазарите владее добро расположение бидејќи продолжува серијата позитивни извештаи од економиите од еврозоната.