Европските инвеститори претпазливи пред говорот на Џером Пауел

24

На европските берзи утрово се тргува претпазливо додека инвеститорите ги очекуваат коментарите на претседателот на американската централна банка Џером Пауел за инфлацијата и монетарната политика. Индексот STOXX 600 на водечките европски акции во 9:30 часот беше во минус за 0,1 отсто. Истовремено, лондонскиот FTSE индекс ослабе за 0,41 отсто, на 7.370 поени, додека франкфуртски DAX се лизна за 0,03 отсто, на 15.225 поени, а париски CAC за 0,07 отсто, на 7.029 поени.

Говорот на Пауел во фокус
Во фокусот на инвеститорите денеска ќе бидат коментарите на претседателот на ФЕД Џером Пауел за состојбите во најголемата светска економија, инфлацијата и монетарната политика. Внимателно се тргува и на азиските берзи. Индексот на MSCI на азиско-пацифичките акции, без јапонските акции, беше околу 9:30 часот порасна за 0,1 отсто.

Истовремено, јапонскиот индекс Никеи зајакна за 1,5 отсто, додека цените на акциите во Шангај, Австралија и Јужна Кореја пораснаа меѓу 0,1 и 0,3 отсто. Во Хонг Конг, сепак, тие благо паднаа. На азиските берзи се тргува внимателно, како и вчера на Волстрит, кога индексот S&P 500 благо порасна осми ден по ред, додека Dow Jones благо падна.

На почетокот на ноември, овие индекси силно пораснаа, благодарение на уверувањето на инвеститорите дека американската централна банка го заврши циклусот на зголемување на каматните стапки. Сепак, во последните денови тргувањето беше претпазливо. Некои функционери на ФЕД оставија простор за уште едно зголемување на каматните стапки во последните денови, имајќи предвид дека инфлацијата останува далеку над целните нивоа на ФЕД.

Инвеститорите не се подготвени за нов ризик
Иако огромното мнозинство аналитичари сметаат дека тоа нема да се случи, инвеститорите во моментов не се подготвени да преземат дополнителни ризици бидејќи се очекува забавување на економскиот раст.