Европските компании трпат загуби од 100 милијарди евра во Русија

41

Најголемите европски компании претрпеа најмалку 100 милијарди евра директни загуби од нивните операции во Русија од почетокот на војната во Украина.

Истражувањето на годишните извештаи и финансиските извештаи на 600 европски групи за 2023 година покажува дека 176 компании забележале обезвреднување на средствата, девизни трошоци и други еднократни трошоци како резултат на продажба, затворање или намалување на нивните бизниси во Русија, според истражувањето. објавено од Фајненшл тајмс.

Вкупната загуба не ги вклучува индиректните макроекономски влијанија како што се повисоките трошоци за енергија и стоки. Војната донесе и зголемен профит за нафтените и гасните компании, како и за одбранбениот сектор.

Аналитичарите очекуваат дека по преземањето на контролата врз руските филијали на гасните компании Фортум и Унипер во април, како и експропријацијата на Данон и Карлсберг минатиот месец, Москва ќе продолжи да им наштетува на европските компании.

Според податоците на Киевската школа за економија, повеќе од 50 отсто од 1.871 ентитети во европска сопственост продолжиле да работат во Русија по избувнувањето на војната со Украина. Некои од европските компании кои сè уште се присутни во Русија се италијанската банка Уникредит, австриската Рајфајзен банка, како и швајцарската компанија Нестле и британската компанија Унилевер.

Некои аналитичари тврдат дека компаниите кои останале во Русија ризикуваат поголеми загуби од оние кои заминале веднаш по воведувањето на санкциите, претрпувајќи значителна штета. Групите за нафта и гас претрпеа најголеми трошоци за повлекување, при што BP, Shell и Total Energies објавија вкупни трошоци од 40,6 милијарди евра, но тие ги надоместија загубите благодарение на зголемените цени на нафтата и гасот.

Комуналните претпријатија претрпеа директни загуби од 14,7 милијарди евра, додека индустриските компании, вклучително и производителите на автомобили, претрпеа загуби од 13,6 милијарди евра. Финансиските друштва, вклучувајќи банки, осигурителни и инвестициски фирми, забележаа отписи и други расходи од 17,5 милијарди евра.