Facebook стартуваше програма за дигитално плаќање

5

Facebook започна пилот -програма за дигитално плаќање наречена Novi, односно дигитален паричник во САД и Гватемала, две години откако ја објави оваа опција за корисниците.

Пилот -програмата ќе им овозможи на корисниците да испраќаат и примаат пари „веднаш, сигурно и бесплатно“ користејќи Pakos stablecoin, во партнерство со канцеларијата за размена на дигитални средства – Coinbase.

Според Facebook Financial, пилот програмата ќе ги тестира основните функции и оперативни способности и усогласеност во грижата за клиентите, пренесе Verge. Исто така, Ново е обид да се демонстрира одржлива употреба на стабилоин за плаќање.

Novi беше лансирана без Diem, криптовалута поддржана од Facebook, која требаше да биде камен -темелник на проектот. Diem порано беше познат како Libra, во обид да ја оддалечи сега независната група од Facebook што ја лансираше. Diem, сепак, сe уште чека регулаторно одобрување и допрва треба да лансира криптовалута.

Libra наидe на остри критики кога за првпат беше објавена со неколку големи партнери (PayPal, Visa, Mastercard, eBay, Stripe и Marcado Pago) кои се повлекоа од проектот неколку месеци по објавувањето. Компанијата неодамна се врати од Швајцарија во Соединетите држави, откако ги суспендираше плановите да добие регулаторно одобрување таму.

Diem планира да лансира само еден американски стејблкоин кој би бил поврзан со доларот, но оваа криптовалута се уште не е подготвена за употреба во системот Novi. Facebook посочува дека Novi сè уште е посветен на Diem и ќе го вклучи во програмата штом добие одобрување, но не е прецизирано кога тоа ќе се случи.