ФЕД: Економската активност на САД се зголеми од мај

11

Федералните резерви на САД соопштија дека вкупната економска активност благо пораснала од крајот на мај, според нејзината „Беж книга“, која собира информации за тековните економски услови од 12 области на централните банки низ целата земја.

„Пет окрузи забележаа мало или умерено зголемување, пет не забележаа промени, а две забележаа мал и скромен пад“, јавува Anadolu Agency.

ФЕД, сепак, соопшти дека извештаите за потрошувачките трошоци се мешани, при што растот генерално се забележува кај услугите за потрошувачи, но некои трговци гледаат поместување од дискреционото трошење.

Вработеноста скромно се зголеми на пазарите на труд од крајот на мај, бидејќи повеќето окрузи забележаа раст на бројот на работни места.

Цените генерално пораснаа со скромно темпо, но неколку окрузи забележаа одредено забавување на темпото на раст, додека платите продолжија да растат, но поумерено, се додава во соопштението.

ФЕД го прескокна зголемувањето на каматните стапки на 14 јуни и ја задржа стапката на федералните фондови непроменета во опсег од пет проценти до 5,25 проценти.