ФЕД најавува благо зголемување на каматните стапки

11

Претставниците на Федералните резерви очекуваат „наскоро“ да преминат на помало зголемување на каматните стапки, според записникот од состанокот во ноември објавен во средата.
Некои официјални лица изразија загриженост за влијанието на зголемувањето на стапката врз финансиската стабилност и економијата.

Пазарите во голема мера очекуваа ФЕД да го намали интензитетот на затегнување на политиката, а записниците го потврдија тоа.

Претставниците на Федералните резерви претходно овој месец се согласија дека помалите зголемувања на каматните стапки треба да се случат откако ќе го проценат влијанието на политиката врз економијата, според записникот од состанокот објавен во средата.

Повторувајќи ги изјавите дадени од повеќе официјални лица во текот на изминатите неколку недели, резимето на состанокот укажа на мали зголемувања на стапките што доаѓаат. Пазарите нашироко очекуваат Федералниот комитет за отворен пазар што ја одредува стапката да се намали на 0,5 процентен поен пораст во декември, по четири последователни зголемувања за 0,75 процентни поени.

Иако навестија помали чекори напред, официјалните лица рекоа дека сè уште гледаат мали знаци за намалување на инфлацијата. Сепак, некои членови на одборот изразија загриженост за ризиците за финансискиот систем доколку ФЕД продолжи да се движи напред со истото агресивно темпо.