ФЕД подготвена за поагресивен напад на инфлацијата?

34

На Волстрит во средата цените на акциите паднаа втор ден по ред, најмногу во технолошкиот сектор, бидејќи сè појасно беше дека американската централна банка ќе биде поагресивна во зголемувањето на каматните стапки отколку што се очекуваше на пазарот за да ја ограничи инфлацијата.

Dow Jones падна за 144 поени, или 0,42 отсто, на 34.496 поени, додека S&P 500 се лизна за 0,97 отсто на 4.481 поени, а индексот Nasdaq 2,22 отсто, на 13.888 поени.

Вчера, како и завчера, технолошкиот сектор беше под најголем притисок, па цените на акциите на компаниите како Tesla, Apple и Amazon.com паднаа меѓу 2 и 5 отсто.

Овие акции со висока пазарна вредност не се прилагодени за средина со повисоки каматни стапки, па затоа се под притисок кога растат приносите на обврзниците.

И додека акциите на компаниите кои нудат иден раст се под притисок, инвеститорите се свртуваат кон акциите на компаниите со стабилен профит. Според тоа, услужниот, здравствениот и потрошувачкиот сектор вчера забележаа раст.

Пренасочување на инвеститорите

Пренасочувањето на инвеститорите од еден во друг сектор се должи на зголемените приноси и каматните стапки бидејќи се очекува агресивното заострување на монетарната политика да ја ограничи инфлацијата, која во последните месеци беше на највисоко ниво во последните 40 години во САД.

Во март, американската централна банка ги зголеми клучните каматни стапки за прв пат од 2018 година, за 0,25 процентни поени, а во мај најверојатно ќе ги зголеми за дополнителни 0,50 процентни поени.

Записниците објавени вчера од неодамнешниот состанок на ФЕД покажаа дека и лидерите на централните банки размислуваат да ги зголемат каматните стапки повеќе од вообичаените 0,25 процентни поени. Затоа може да забележи значителни зголемувања на седниците на ФЕД во наредните месеци.

„Записникот е предупредување за сите оние кои мислат дека ФЕД ќе биде поблаг во борбата против инфлацијата. Пораката од ФЕД е јасна: „Грешите“, изјави Квинси Кросби, стратег во LPL Financial.

Дополнително, записникот покажа дека на седницата е постигнат општ договор дека билансите на ФЕД, кои се зголемија за неколку илјади милијарди долари во борбата со корона кризата, треба да се намалуваат за 95 милијарди долари месечно.

Сето ова покажува дека ФЕД е подготвен за поагресивен напад на инфлација од очекуваното, а заострувањето на монетарната политика би можело значително да го забави растот на најголемата светска економија, па дури, стравуваат инвеститорите, да предизвика и рецесија.

„ФЕД е решен да ја ограничи инфлацијата и можеме само да се надеваме дека економијата ќе слета тивко, а не силно, што би нè одведе во рецесија“, рече Тим Гриски, стратег во Ingalls & Snyder.

Инвеститорите исто така се во дефанзива поради војната во Украина и новите западни санкции против Русија поради обвиненијата за воени злосторства.

Цените на акциите вчера паднаа и на европските берзи. Лондонски FTSE индекс се намали за 0,34 отсто, на 7.587 поени, додека франкфуртски DAX се лизна за 1,89 отсто, на 14.151 поен, а париски CAC 2,21 отсто, на 6.498 поени.