Ферари со своите резултати ги надмина очекувањата на аналитичарите

19

Производителот на луксузни спортски автомобили Ферари ги победи резултатите на аналитичарите во четвртиот квартал и ја заврши годината со рекорден профит.
Производителот на автомобили објави нето приход од 1,26 милијарди евра, или 1,36 милијарди долари, за 2023 година, вклучувајќи 294 милиони евра или 317,9 милиони долари, во текот на четвртиот квартал. Неговата приспособена добивка пред камати и даноци, или EBIT, изнесуваше 1,62 милијарди евра или 1,75 милијарди долари за годината, вклучувајќи 372 милиони евра или 402,3 милиони долари во последниот квартал. И двете беа годишни рекорди за компанијата.

Приходите на Ферари минатата година се зголемија за 17% на 5,97 милијарди евра или 6,46 милијарди долари, вклучително и зголемување од 11% во четвртиот квартал од 1,37 милијарди евра една година порано во 2022 година.

Ваквите рекорди се очекува да бидат краткотрајни, бидејќи Ферари предвидува дека ќе надмине многу од тие резултати во 2024 година. Прогнозата на компанијата за оваа година предвидува приход од повеќе од 6,4 милијарди евра или 6,9 милијарди долари и прилагоден профит по акција од најмалку 7,50 евра, со прилагодена EBIT маржа од најмалку 38%. Неговите прилагодени профитни маржи се очекува да бидат рамни или малку пониски отколку во 2023 година.

Акциите на Ferrari достигнаа ново 52-неделно максимум во четвртокот, добивајќи околу 12% до речиси 390 долари по акција на Њујоршката берза. Претходниот максимум на компанијата во последните 52 недели од 372,42 долари се случи на 11-ти декември.