Ferrari 250 GTO продаден за речиси 52 милиони долари

19

Ferrari 250 GTO од 1962 година беше продаден вчера во Њујорк за 51,7 милиони долари, што го прави вториот најскап автомобил некогаш продаден на аукција, објави Сотби. Аукциските гиганти Сотби и Кристи ја завршуваат есенската сезона со милијарди долари оваа недела, благодарение на делата на Пикасо, Моне и Сезан продадени за време на ултра шик њујоршки вечери преполни со богати колекционери и анонимни купувачи на телефони.

Ферари 250 ГТО е светиот грал, велат од Сотби
Врвот на сезоната беше Ferrari 250 GTO, кој Сотби го нарече свет грал на пантеонот на спортски автомобили и го спореди со ремек-дела на светот на уметноста. Во сопственост на американски колекционер веќе 38 години, примерот на легендарниот италијански спортски автомобил со тоа го симна од тронот уште едно Ferrari 250 GTO продадено во 2018 година на Sotheby’s за 48 милиони долари.

Фото: Facebook