Фич: Можеме да го намалиме и рејтингот на JPMorgan

76

Аналитичарите на Fitch Ratings предупредија дека американската банкарска индустрија се приближи до друг извор на турбуленции – ризикот од сеопфатно намалување на рејтингот на десетици американски банки, што може да ги вклучи дури и оние како JPMorgan Chase.
Агенцијата за кредитен рејтинг ја намали својата проценка за здравјето на индустријата во јуни, потег за кој аналитичарот Крис Волф рече дека во голема мера остана незабележан бидејќи не предизвика намалување на рејтингот на банките, пренесува СЕЕБиз.

Но, уште едно еднократно намалување на рејтингот на А+ од АА- ќе го принуди Fitch да го прегледа рејтингот на секоја од повеќе од 70 американски банки што ги покрива, изјави Волф за CNBC во ексклузивно интервју во седиштето на компанијата во Њујорк.

Агенциите за кредитен рејтинг на кои се потпираат инвеститорите во обврзници неодамна ги разбрануваа пазарите со своите постапки. Минатата недела Мудис го намали рејтингот на 10 мали и средни банки и предупреди дека може да дојде до кратења за уште 17 кредитори.

На почетокот на овој месец, Fitch го намали долгорочниот кредитен рејтинг на САД поради политичката дисфункција и зголемениот долг, потег што беше исмеан од деловните лидери, вклучувајќи го и извршниот директор на JPMorgan, Џејми Дајмон.

Овој пат, Fitch има намера да му сигнализира на пазарот дека намалувањето на рејтингот на банката, иако не е однапред измислен заклучок, е реален ризик, рече Волф.