Финансискиот директор на Тесла поднесе оставка. Кој е Зак Кирхорн?

39

Главниот финансиски директор (CFO) на Tesla, Зак Кирхорн, се повлече од функцијата.

Како што е соопштено, главниот сметководител на Тесла, Ваибхав Танеја, е назначен за нов финансиски директор и ќе ги извршува двете позиции истовремено.

Кирхорн ќе остане во компанијата до крајот на годината за да помогне во транзицијата, се вели во поднесувањето до Комисијата за хартии од вредност.

Кирхорн беше финансиски директор од март 2019 година, а работеше за Тесла од 2010 година.

„Сакам да им се заблагодарам на талентираните, страсни и вредни вработени во Tesla, кои постигнаа работи за кои многумина мислеа дека се невозможни“, напиша Кирхорн на LinkedIn.

Изненадување за сите
За медиумите и светот на бизнисот овој отказ е изненадување. Од друга страна, никој не ја знае причината за отказот. Киркхорн во деловните кругови се сметаше за наследник на Илон Маск на чело на Тесла, а луѓето запознаени со ситуацијата во компанијата и поранешните вработени зборуваат за него како човек кој всушност ги извршувал оперативните должности на директор во Тесла.

Во една статија во Wall Street Journal се наведува дека динамиката на врската помеѓу Маск и Кирхорн е слична на онаа на Тим Кук и Стив Џобс во Apple. Наместо на Маск, нему му беше доверена улогата на односи со вработените, особено кога станува збор за отказот. Маск лесно пукаше, додека Кирхорн беше врската меѓу него и вработените.

Кирхорн својата кариера ја градеше во сенка, не беше активен на социјалните мрежи, а многу вработени, но и медиумски работници, велат дека практично никогаш не разговарале со него „еден на еден“. Токму спротивното од она што го прави неговиот шеф, кој речиси секојдневно е насловна вест во економските колумни.

Танеја, наследникот на Кирхорн и главен сметководител на Тесла, е во компанијата од 2017 година. Тој работеше за SolarCity пред да се приклучи на Tesla, соларната инсталација на производителот вредна 2,6 милијарди долари. Пред тоа, Танеја беше вработен во PwC околу 17 години.